[bobroviny.cz] (c) 2004-2019 Roman Hubáček
switch to limited english version
 

Korsika barev a vůní

14.7.2007 - 15.7.2007

Kdo by na Korsice čekal suché, vyprahlé vnitrozemí, ten by se poněkud spletl. Přestože ostrov leží ve Středozemním moři a panuje na něm velmi teplé klima, příroda tu barvami neškudlila.

Vlny u mysu Parata

Původně velkou část ostrova pokrývaly borovicové lesy. Ty byly částečně vytěženy, částečně zničeny požáry, částečně se zachovaly. Borovice zde dosahují výšek až 30 metrů. Někde stojí osamoceně a vypadají jako přerostlé bonsaje.

Ve vyšších polohách střídá lesy macchie (francouzsky le maquis, český překlad křoví). Macchie zahrnuje různé druhy dřevin, od výšky 20cm po 2 metry. Obvykle je vybavena ostny. Macchie vydává zvláštní vůni, podle které by prý Napoleon vždy poznal, že je na Korsice. Když si ji promnete v rukách, už se toho nezbavíte. Dělají z toho taky pivo, není špatné, chutná trochu nasládle a zajímavě. Možná to ale bylo delším pobytem v horách, to chutná výborně skoro cokoli.

I'lle Rouse Pěkná pláž u I'lle Rouse

Dalším typickým porostem je jedlý kaštan. Nejedná se o rostlinu původní, byl sem dovezen v 15. století. Z kaštanů se vyrábí kaštanová mouka nebo se pečou v celku. V minulosti zachránila obyvatele před smrtí hladem (hlavně během válek), dnes je to lákadlo pro turisty. Můžete ochutnat kaštanové sušenky, pivo, buchty ... Stejně jako macchie se přidává do piva a dělá se z ní i marmeláda.

V horách, na salaších (bergerie) lze ochutnat i další dobroty. Především ovčí a kozí sýry. Surový kozí sýr se dělá bez příchutě a prodává se buď s cukrem nebo politý fíkovou marmeládou a oříšky. Nám víc chutnal dozrálý sýr, který je slaný. Někde také prodávají uzeniny, vyráběné z polodivokých korsických prasat uzením nastudeno. Takováto uzenina je velmi trvanlivá a také velmi slaná. Pokud si ji budete kupovat, neberte toho moc. My jsme koupili malý bochánek a ještě pořád kousek máme.

Tržiště - ovčí sýry Tržiště - suché plody a koření Tržiště - ovoce zelenina

Všechny speciality jsou pohromadě prodávány na tržištích (na fotkách trh v Ajacciu), která jsou přímo pastvou pro oči - ovoce, zelenina, uzeniny, sýry, pečivo, koření... Většinu věcí lze před nákupem ochutnat. To je značná výhoda, protože řada z pochutin našinci moc nechutná.

Větších měst na Korsice není mnoho a kromě rebelského Corte jsou všechny na pobřeží. My jsme strávili nějaký čas v Bastii a Ajacciu, ostatní jsme buď neviděli, nebo viděli jako z rychlíku.

Bastia

Je druhé největší korsické město, žije v něm něco kolem 40 tisíc obyvatel. Je docela nehezké, s velikým přístavem a dost podivnou architekturou. V 17. století tu Janované měli důležitý opěrný bod, z této doby taky pochází většina hradeb, podle nichž dostala i své jméno. Tehdy se také Bastia stala hlavním městem ostrova. Kromě přístavu je v Bastii i letiště Poretta, nachází se asi 15km jižně od Bastie.

Kormorán (možná) Symbol z korsické vlajky

Ajaccio

Současné hlavní město Korsiky. Že jde o rodiště francouzského císaře Napoleona Bonaparta, je vidět na první pohled. Čtyři jeho sochy, ulice se jmény jako Quai Napoléon, Cours Napoléon, Rue Bonaparte, náměstí Place d'Austerlitz, řada kaváren, hotelů a plakátů s podobnými motivy. V každém obchodu se suvenýry najdete jeho bustičky.

Ajaccio je velmi pěkné město, jen o málo větší než Bastie, ovšem mnohem opravenější a malebnější. Hodně připomíná středomořská města z okolí Jadranu.

Výhled na Krvavé ostrovy a Janovskou strážní věž Uličky Ajaccia Přístav v Ajacciu Trocha antiky, které je tu všude plno

Právě tady jsme si vychutnali oběd ve francouzském stylu - všude jsme viděli nabídky menu v poměrně přijatelných cenách. Jsou trochu jiná, než na co jsme zvyklí - čtyři chody, v každém z nich si možno vybrat ze sedmi specialit. Oběd se rozhodně nedá stihnout do hodiny a to je dobře, protože něco takového by bylo škoda uspěchat. My jsme kvůli tomu málem nestihli náš autobus, ale rozhodně to stálo za to.

Ala se trochu napálila výběrem - v jídelním lístku psali Les Moules. Z francouzštiny si pamatovala, že to je něco z ryb a skoro se trefila. Dostala pěkný hrnec plný vařených mušlí ve skořápkách. Vypadalo to dost podivně, ale s hranolkama to chutnalo velmi dobře. Jenom překousnout ten počáteční šok.

Monte Cinto a jiné vrcholy

Odkazy

Korsika na wikipedii
Korsika na wikitravel (anglicky)
Ajaccio na anglické wikipedii
Bastia na anglické wikipedii

Pokud Vám nestačí mapka v prvním článku, tady je odkaz na Google Maps

 

Navigace

Předchozí - Další
Časová osa Přehled všech článků Větší akce

Fotka dne

Související články

Příjezd na Korsiku Paglia Orba, první etapy Monte Cinto a jiné vrcholy

Nejnovější články

Madeira - západní trek Okolí Kanabu Party time Výlet do středověku Baranec a Ostrý Roháč

Hledat


Jak hledat Klíčová slova Klíčová slova obrázků Převodník jednotek

Co to tady je

O těchto stránkách Něco vás zaujalo, chcete mi něco napsat? Pošlete mi mail

RSS

RSS článků RSS fotek dne

 

 

(c) 2004-2019 Roman Hubáček